Her işin uzmanı vardır.
Bilir kişiye sormak ,danışmak,ve aklı selim davranmak gerekir.
Mehmet Rahmi bey 8 yıldır kanatlı sektöründe yer alıyor.Hali hazırda Ortadoğu ve Balkanların en büyük kesimhanelerine sahip büyük bir tavuk firmasında sorumlu olarak görevini yürütüyor.Çeşitli seminer ve eğitimlerin yanı sıra Almanya, Fransa ve Hollanda'da hastalık teşhisleri ile ilgili eğitim almış ve bize doğru yolu gösterebilecek bir hekim.
Sohbetimize tüm ebeveyn ve sağlıklı yaşamayı önemseyen herkesin sorularıyla başlıyoruz.
Ben ardı ardına sorularımı ve merak edilenleri başlıyorum sıralamaya..
Bakın uzmanımız kanatlı sektöründeki doğruları yanlışları nasıl cevaplıyor.
-Merhaba Mehmet bey ,Ülkemizde tavuk ve yumurta üretimiyle ilgili olumsuz haberler yer alıyor.Bunların doğruluk payı nedir?
-Merhaba ..Öncelikle devletin sıkı denetimleri sayesinde tavuk ve yan ürünleriyle birlikte yumurtalar insan sağlığını tehdit etmeyecek ölçüde güven ile sofralarımıza gelmektedir.Tüm ebeveynlerin rahat olması açısından söylemeliyim ki,efsaneleri gerçeklerle aydınlatmak gerekir.
-Tavuklar kaç günde yetişiyor?Normal bir tavuğun 6 ayda büyüdüğü ,bu sektördeki tavukların 40-45 günde kesildiği söyleniyor.Bunu nasıl açıklayabilirsiniz?
-Tavuğun cinsine göre kesim süreleri değişmekte,düşük yem(protein) ile yüksek et randımanı alınması beklenir.Bu genetik kodlama ve ırk ile ilgilidir.Bir Çinliden bir Brezilyalı gibi futbol oynamasını bekleyemezsiniz.Alman çocuğuyla,bir Türk çocuğu yada bir Çinli çocuğun boy standartları da aynı değildir.Irksal bir farklılıktır.Türkiye'de kullanılan ırk broiler damızlıkta Ross ırkıdır.
-Tavuklarda serbest dolaşım sağlanıyor mu?Gün ışığı almadığı söyleniyor bu konuda bizi aydınlatır mısınız?
-Hastalıklardan ,yırtıcı uçan kuşların getirdiği virüslerden korunmaları açısından kümes yetiştiriciliği son derece sağlıklıdır.Kümes içinde de serbest dolaşım mevcuttur.Gün ışığını ise,kümesin yanlarındaki klape yani pencerelerinden ve arkadaki fan kapaklarından almaktadırlar.
-Tavuklara antibiyotik verildiği söyleniyor ,bu konuda denetim şeması nasıl yürüyor?Büyümeyi etkilemek için mi bu yola başvuruluyor.
-Bir tavuğa büyümesi için değil hastalıklardan virüslerden korunması için verilen antibiyotiklerin belirli atılım süreleri bulunuyor.Kimi antibiyotik hastalığın seyrine göre 10 günde ,kimi antibiyotik ise yarım günde vücuttan atılır.Bu beşeri de de böyledir.Hayvanın vücudundan atılım süreleri göz önünde bulundurulmaktadır.
Çeşitli antibiyotik kalıntı testleriyle şirketler içi ve devlet tarafından analizleri yapılmakta ve aksi durum halinde cezai müeyyideleri yüksektir.Ve kaliteli şirketler bu durumu göz önüne almaktadır.
-Peki antibiyotikler organik tavuklara da uygulanıyor mu?Bu durumda sağlık açısından tercih etmek gerekirse ne gibi ölçütleri süzgeçten geçirmemiz gerekiyor?
-Organik dediğimiz tavuklar uzaylı değil.Hatta diğer etçil tavuklara göre hastalıklara karşı daha dirençsiz ve ölüm oranı yüksektir.Deniyor ki eskiden bunlar var mıydı.?Dünya geliştikçe büyüdükçe yeni virüsler hastalıklar yayılıyor.Ve hatta bunun keşfinde yeni buluşlar tedaviler uygulanıyor.Eskiden bu kadar çocuklarımıza yaptırdığımız aşılarımızda yoktu ama bulundu ve şimdi bizler önlem olsun diye yaptırdığımız bu aşılardan vaz mı geçelim.Bakın örneğin SMA hastalığı diye geçen gün kaleme aldığınız yazı var.Ve bir doktor şunu dile getirmişti.Ben mezun olurken biz bu hastalığın adını dahi bilmiyorduk.Ama çocuğum SMA hastası.Bu durumda ne yapalım.tavuklarda çıkan hastalıkları önlemeyelim mi?
-Anlıyorum.Önlem amaçlı diyorsunuz.Fakat yinede hep sorulan bir soru var ya hani sormadan bitirmek istemiyorum..Köy tavuğu dediğimiz ürünler etçil tavuklara göre daha mı sağlıklı büyüyor.?
-Doğa ile büyüyen her tavuğun hastalık kapma oranı yüksektir.Örneğin kuş gribi avian influenza ..
Ülkemiz göçmen kuşların güzergahları üzerindedir.Ve dışarıda salınan tavuğun virüs kapma olasılığı yüksektir.Yani yenilen her organik diye tercih edilen tavuk virüsten ,hastalıktan arınık sağlıklı olmayabilir.
Ve ekliyor...
Yakın zamanda izlediğim özel bir televizyon kanalında muhabir arkadaş organik diyerek yumurtayı çiğ yedi.Oysa örneğin kuş gribi,alet ekipman ,çevredeki hayvanlar,yumurta ve karkas yoluyla bulaşır.Yani yumurta en az 10 dakika pişirilerek yenmeli ve kabuğu ile temas halinde olunduğunda eller kesinlikle çok iyi bir şekilde dezenfekte edilmelidir.
Siz o yumurtada bir hastalık olmadığının garantisini verebilir misiniz?diyor Uzmanımız haklı olarak..
Bu ancak iyi bir laboratuvar ortamında testler sonucu bilinebilir.
Sohbetimizden çok şey öğreniyorum.Benim bir anne olarak ,güvenilir ,kaliteli ,denetlenebilen firmalar daha çok aklıma yatıyor.
Son olarak hekimimiz sohbetimizi tamamlarken diyor ki,
Her organik tavuk doğal vede sağlıklı değildir.
Doktor kontrollerinden geçen sektör tavukları da şehir efsanelerinde anlatıldığı gibi sağlıksız değil..
Evet dostlar uzmanımıza bizleri aydınlattığı için teşekkür ediyor,ilerleyen zamanlarda sorulan daha bir çok soruyu danışabilme adına söz alarak sohbetimizi burada sonlandırıyoruz.
Tüm okuyucu ve takipçilerimize sağlıklı yaşam dileklerimizi yolluyoruz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder